VINEX en SKO verlengen contract NOBO

VINEX en SKO verlengen contract NOBO

De Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) en Stichting KijkOnderzoek (SKO) hebben gezamenlijk hun handtekening gezet onder de verlenging van het contract voor het Nederlands Online Bereik Onderzoek (NOBO). NOBO, dat wordt uitgevoerd door Kantar Media/TNS, zal ook in 2018 de marktstandaard zijn voor het meten en rapporteren van online bereik in het MediaPanel van ruim 5.000 respondenten.

Voordelen
De samenwerking tussen VINEX en SKO begon in 2015 en levert de mediabranche en beide partijen grote voordelen op. Naast het meten van bereik in het MediaPanel, verzamelt NOBO censusdata van websites, apps en digitale content. Censusdata zijn tellingen van bijvoorbeeld het aantal pageviews, sessies, streamstarts, downloads en visits.

Door censusdata en paneldata met elkaar te combineren ontstaat een hybride model dat het totale internetgedrag van de Nederlandse bevolking in beeld brengt.

Alle relevante devices
Online content wordt vanaf steeds meer apparaten bekeken. Inmiddels is de smartphone het meest gebruikte scherm. Het is daarom van groot belang dat NOBO zicht biedt op alle devices die een rol spelen bij online mediaconsumptie. Met NOBO heeft de markt een bereiksonderzoek waarmee het online gedrag van Nederlanders gedetailleerd in kaart wordt gebracht, voor alle relevante devices en doelgroepen.

Mede op basis van metingen in het MediaPanel levert SKO dagelijks de online kijkcijfers van programma’s van NPO, RTL Nederland, SBS en FOX Sports Eredivisie en de online video campagnedata voor Ster, RTL, SBS, BrandDeli en Sanoma. De metingen in het MediaPanel worden gecombineerd met censusdata voor “Online TV en Video” en “Online Video Commercials” om tot een robuust meetsysteem te komen. SKO heeft hiertoe het Videodata Integratie Model (SKO-VIM) ontwikkeld; het eerste hybride systeem in de wereld dat dagelijks online kijkcijfers levert.

Hechte samenwerking
Karin Schut, directeur van VINEX: “Ik ben erg content over het grensoverschrijdende karakter van NOBO: de inrichting van het MediaPanel is het resultaat van een hechte samenwerking met SKO waarmee online traffic en online viewing worden gemeten in dezelfde kwalitatieve opzet. Ook wordt er uitdrukkelijk rekening gehouden met de wens om data met andere mediastandaarden te fuseren om een multimediaal bereik te kunnen rapporteren”.

Frans Kok, directeur a.i. van SKO: “ Het MediaPanel levert een belangrijke grondstof voor onze kijkcijferfabriek. In alle vernieuwingen die wij ontwikkelen om al het kijkgedrag te meten en te rapporteren zorgt de samenwerking in NOBO voor een kwalitatief superieur bereiksonderzoek.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.