Internettoegang verder toegenomen dankzij senioren en smartphones

Internettoegang verder toegenomen dankzij senioren en smartphones

Het aantal Nederlanders dat internet gebruikt, is in 2018 opnieuw gestegen. Het nieuwe MSS-onderzoek laat zien dat 95% van de dertienplussers weleens van internet gebruik maakt. Dat is ruim een procent hoger dan in 2017.

De groei moet vooral gezocht worden in de verdere opmars van het smartphonebezit. Ook het aantal senioren met internettoegang is in 2018 flink opgelopen.

internetgebruik 2015-2018
Verder valt op dat de penetratie van smart-tv’s, digitale ontvangers en online spelcomputers fors is toegenomen. Het is voor bereiksonderzoek in ons land van groot belang om met het onderzoeksdesign op al deze nieuwe ontwikkelingen in te spelen.

Internetpenetratie bijna volledig

De internetpenetratie in ons land is bijna volledig. In de leeftijd van 13 tot en met 64 jaar heeft bijna iedereen internettoegang en is de penetratie meer dan 98%. Op een enkeling na zijn alle tieners nu online (99,9%). Het internetgebruik bij 65-plussers maakt een sterke ontwikkeling door en is in 2018 opgelopen tot 79% (+ 4%).

Beschikbare devices toegenomen

Het aantal devices dat de Nederlander tot zijn beschikking heeft, is in 2018 gestegen. Momenteel kan men al kiezen uit gemiddeld zes verschillende digitale devices. De smartphone is onverminderd populair. 88% van de bevolking beschikt nu over zo’n device. Het bezit is in 2018 met 5% gestegen. De senioren maakten met 20%-groei een inhaalslag. 60% van hen beschikt nu over een slimme mobiel.

Bezit devices

Bij andere devices (o.a. desktop, laptop en tablet) is in 2018 een verzadiging opgetreden. De smart-TV en de dongle vormen een uitzondering en groeien gestaag in aantal. Ook de online spelcomputer groeit gestaag in gebruik.

Over MSS

De Media Standaard Survey (MSS) is voor de achtste keer door KANTAR uitgevoerd in opdracht van NLO, NOM, SKO en VINEX. Het onderzoek dat representatief is voor Nederlanders van 13 jaar en ouder levert normcijfers voor bereiksonderzoek. Er zijn in 2018 5.990 huishoudens ondervraagd.

 

Één antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.