In deze tijd van AI, digitale mediaconsumptie en virtuele realiteit is het bijna niet voor te stellen dat bezoekers van een symposium over online media naar huis gaan met een houten stempeltje. Afgelopen donderdag was dit wel degelijk het geval. NMO Online lanceerde fase 2 van het online bereiksonderzoek en bestempelde daarmee dé standaard in de markt voor het bereik van websites en apps. Kantar, een van de twee uitvoerende bureaus van het bereiksonderzoek, was gastheer van de bijeenkomst, VINEX-directeur Joris van Lierop modereerde de druk bezochte sessie.
In zijn introductie meldde Van Lierop met trots dat er onlangs weer nieuwe deelnemers zijn verwelkomd bij het bereiksonderzoek. Dat is verheugend in een markt waarin door fusies en overnames minder partijen actief zijn en soms mediamerken vroegtijdig verdwijnen, aldus Van Lierop. Een tweede ontwikkeling is de toetreding van partijen die van huis uit geen publisher zijn, maar wel een steeds belangrijkere rol spelen bij (digitale) communicatie. Retailmedia is daar een goed voorbeeld van. Bol Albert en Heijn Retail Media Services zijn onlangs toegetreden tot het deelnemersveld van VINEX en NMO Online.
Fusie paneldata
Fase 2 is een belangrijke ontwikkeling voor NMO Online. Liesbeth Nekkers van Kantar en Martijn Brinkhoff van NMO Online presenteerden stapsgewijs de onderdelen van die fase, waarbinnen de fusie van twee panels het meest in het oog springt. Bij de start van NMO Online werd gebruikgemaakt van het ‘TV-panel’ van NMO Kijken. In dit panel wordt het bereik van websites en apps van de deelnemende publishers binnenshuis gemeten met behulp van tags. Dat zijn codes die de publishers moeten plaatsen op de websites en apps op zodat die op de juiste manier worden gemeten.
In fase 2 wordt naast het ‘TV-panel’ gebruikgemaakt van het ‘radio-panel’ van NMO Luisteren. Dat is het multimedia-panel van Ipsos, waarbij de online mediaconsumptie van panelleden met de techniek van RealityMine op hun smartphone wordt vastgelegd. Het gaat hierbij om internetgebruik buitenshuis, websites en apps die geen meetcode hebben en om media die geen deelnemer zijn aan het onderzoek. Hierdoor is het mogelijk om het bereik van bijvoorbeeld de globals in kaart te brengen of van grote lokale spelers zoals NS en ANWB.
De gefuseerde paneldata zijn een van de twee bouwstenen voor uiteindelijke rapportages. Censusdata zijn de tweede en zorgen ervoor dat de paneldata in de juiste proporties worden gerapporteerd. In jargon heet dat kalibreren. De koppeling met de NMO Doelgroep Monitor (DGM) zorgt er tenslotte voor dat de bereiksgegevens worden verrijkt met alle resultaten uit die monitor.
Samengevat behelst fase 2 van NMO Online de fusie van paneldata, waarmee de initiële data wordt verrijkt met het bereik van websites en apps buitenshuis en het bereik van untagged websites en apps. Hiermee ontstaat een nog completer beeld van de online mediaconsumptie in Nederland en is volgens Nekkers en Brinkhoff een standaard neergezet voor de publishers, adverteerders en mediabureaus. Afgevaardigden van deze drie groepen fungeren overigens in de campagne die NMO Online heeft opgezet met als thema NMO Online, onze standaard. |